Магията на жълто-черните клубове!

Името, емблемата, цветовете на един отбор – те са свещени за неговите фенове. Цветовете са станали и нарицателни имена на клубовете – червените, сините, зелените, жълто-черните, черно-белите… Транспаранти, знамена, шалове, тениски – всеки фен се снабдява с артикули с багрите на любимия отбор. Това го кара даже да симпатизира на други отбори с разцветките на своя тим.

Някак си необяснимо, феновете на отборите в жълто-черно се отличават от останалите с уникалната си и безрезервна подкрепа, някаква футболна лудост е обзела тяхното съзнание. Те следват отбора си навсякъде, създават неповторима атмосфера по трибуните, карат противниковите агитки се учат от тях. Няма логично обяснение на този феномен. Явно има нещо магнетично в тази комбинация в жълто и черно. Ето някои от по-известните примери:


„Борусия“ Дортмунд има най-голямата средна посещаемост на мачове от всеки друг клуб в света. Играят домакинските си мачове на „Сигнал Идуна Парк“ (бивш „Вестфаленщадион“). Това е най-големият стадион в Германия. Дортмунд е вторият по големина спортен клуб в Германия и единадесетия в света.


„Динамо“ Дрезден. Подвизаващия се във второто ниво на немския футбол отбор има публика, на която могат да завидят дори отборите от Бундеслигата.


В Гърция – АЕК Атина и Арис Солун. Атинския АЕК е третия по популярност в гръцката столица в сравнение с грандовете Олимпиакос и Панатинайкос, но феновете му са доста по-темпераментни от тези на червено-белите и зелените. За Солунския Арис е достатъчно да се види атмосферата, създадена на приятелския двубой срещу Бока Хуниорс.

АЕК:


Арис:


АИК Стокхолм:


В България когато стане въпрос за публика, посещаемост, темпераментна агитка, уникална хореография – винаги изниква името на Ботев Пловдив. Дори „медийните грандове“ от София се налага да копират от жълто-черните, които имат най-богатия репертоар от песни и скандирания.

Витаещият предимно в по-долните дивизии на българския футбол отбор на „Миньор“ Перник има една от най-темпераментните агитки в страната. Те създават уникална жълто-черна феерия не само на собствения си стадион, а и на гостуванията на любимия си клуб.


 

loading...

3 Comments on Магията на жълто-черните клубове!

Николай Балабанов said : Guest Report 3 years ago

Авторът заслужава адмирации.Достоверна и стилна статия подкрепена с изключителнот видео.Браво

1912 said : Guest Report 3 years ago

Написали са че копират песни, ти за някви организации пишеш. Нещо ти убягвя...

реалист said : Guest Report 3 years ago

Хаха кой, кога е копирал от Ботев ???? Има си статистики и може да се сравни от всякъде кой каква посещаемост и организация има! Така, че дайте по-сериозно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

loading...