Ботев срещу Левски – другото голямо дерби на България!

Съперничеството между двата отбора е по-старо от и от „вечното дерби“. То не е само противопоставяне на два клуба, а и вечната битка между столицата и „провинцията“.(Тук трябва да отбележим, че определението „провинция“ за град като Пловдив е напълно неправилно използвано от софийските журналисти). На практика това съперничество започва доста зле за сините. През 1929-та година на финала на държавното първенство Ботев побеждава Левски насред София с 1:0 с гол на Никола Щерев – Старика и печели първата си титла на България. Тя е щяла да бъде първа и за сините, но „жълта“ котка им е минала пътя.
В дългите години на държавна подкрепа софианци трупат предимство над жълто-черните, а чисто спортното съперничество прераства по трибуните в истинска битка.

wy7MDM6209
В сто годишната си история най-звучния шамар сините получават именно от Ботев Пловдив. През сезона 1961-1962 Левски записват най-срамната си загуба и то на собствения си стадион. Те са буквално пометени от жълто-черните, а шокиращия резултат 1:6 още стряска сънищата на левскарите.
След ерата „Христолов“ черните дни за Левски срещу Ботев отново се завърнаха, а този уикенд жълто-черната общност се надява канарчетата да прекъснат близо 20 годишната пауза без победа над Левски в София.

b4Очаква се поредната инвазия на бултраси в столицата. За привържениците на най-стария футболен клуб в България това е истинското дерби, дори по-голямо и от дербито срещу другия отбор от Пловдив.


loading...

2 Comments on Ботев срещу Левски – другото голямо дерби на България!

st.kan said : Guest Report 4 years ago

Най ме кефи разбитата говежда мутра...

Ivanov said : Guest Report 4 years ago

Райко Стойнов - Старика? За пръв път чувам... Съмнявам се Райко Стойнов да е бил дори роден, когато Старика носи на "Ботев" Царската купа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

loading...