Анализ: „Ботев“ vs „Локо“ – просто едно „Пловдивско дерби“ или вечните напъни на Амгъл да докопа скъпоценното…

Задава се поредното пловдивско дерби. От лагерите на двата отбора започнаха да прехвърчат искри, а на ниво фенове те никога не са спирали. Кой отбор е по-добър, кой има повече привърженици, кой има по-яката хореография… И какво ли още не. Форумите прегряват, а по трибуните е направо страховито.

В исторически план разликата между двата отбора е огромна в полза на „жълто-черните“. „Ботев“ е първият футболен отбор в България и един от малкото успели да запазят рожденното си име. Докато в лагера на „черно-белите“ все още не могат да се споразумеят под какво име е създаден клубът им – Славия, Торпедо или Спортклуб. От там идва и все още неизяснената година на създаване. Успехите на „канарчетата“ в първенството на страната ни превъзхождат тези на „смърфовете“, същото е положението на европейската сцена. Там „жълто-черните“ могат да се похвалят с достигнат четвъртфинал в европейските клубни турнири и престижни победи над световни грандове като Байерн и Барселона.

Феновете на „Локо“ Пловдив отказват да приемат отбора си като „съгражданите на Ботев“ и се опитват да се преборят с орисията да са вечно втори в града под тепетата. Дори спечелената титла преди 10 години след вливането на „Локомотив“ в кюстендилския „Велбъжд“ не успя да привлече повече поддръжници от тези на „жълто-черните“. На другия полюс – след 10 годишни мъки с управлението на Димитър Христолов, „Ботев“ се върна с гръм и трясък в елита от третото ниво на българския футбол и размаза всички рекорди по посещаемост, като в 14 домакинства (1 от тях пред празни трибуни) събра 146 000 зрители. Това изважда от всякакво съмнение кой от двата пловдивски отбора има повече и по-верни привърженици.

Примери за съперничества от този вид има не само в България. Феновете на Евертън, Еспаньол или Мюнхен 1860 никога не биха признали превъзходството на градските си опоненти над тях. Но истината е, че не винаги можеш да надскочиш себе си…

loading...

2 Comments on Анализ: „Ботев“ vs „Локо“ – просто едно „Пловдивско дерби“ или вечните напъни на Амгъл да докопа скъпоценното…

Stoyo said : Guest Report 4 years ago

Тва за Амгъл е много точно...

Ники said : Guest Report 4 years ago

Браво. Невероятно добре и правилно написано.Най накрая един интилиген и безпристрастен коментар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

loading...